Nytt piano

Upp tidigt idag! Skulle styra ridlektioner, den första hemma hos mig redan kl 08.00... morgonpigga elever jag har ;)!
Jag har ju både lektioner för privatryttare och några lektioner på mina egna hästar, den nu på morgonen var på en av mina kusar.
Efter det bar det av till gällersta för att ha nästa lektion kl 10.00!
Detta för en privatryttare som har en liten a-ponny kille som inte riktigt var med på noterna idag ;)! men har man varit ridlärare på småponnyridskola så har man varit med om det mesta!

Idag fick vi hem ett piano till Valla! Jag kanske inte pratar så mycket om vårat musikintresse, men jag spelar ju en liten radda instrument, gitarr, piano och Saxofon :).
Skriver egna låtar, sjunger och låter...
Iallafall.. så har vi nu ett piano.. som står under trappen :p..
Jag har gjort lite låtar som ligger ute på nätet men det är väääldigt gamla låtar, vill ni lyssna ändå så sök på Amanda Larsson på youtube. Jag jobbar med att få tid till att göra lite nytt men det finns såååå mycket som är sådär halv klart...

nu på kvällen så tänkte jag försöka skava runt på lite kusar, det har ju varit sådär 200 grader varmt idag så har inte riktigt funkat, man får rida på kvällen på sommaren helt enkelt!
Inget som stör mig, jag tycker det är det bästa som finns att rida när det börjar bli lite halv mörkt sådär :)..

I helgen så blir det tredagars tävling i Nässjö, lyckats boka stuga till det nu! Duttig (^^)!
så måste ju trimma lite idag.. trim idag.. hopp imorn och på onsdag (på olika hästar dårå) skritt på torsdag... det får la duga :).


Tack och hej!

/Amanda


(Candy i kumla)








Tävling i Linde :)!

Ja nu var man hemma efter en lååång dag i Linde!
Vi kom ju dit ca 1 h för tidigt pga att storhäst skulle börja tidigast kl 12, så vi var där till 11... men så började ju inte storhäst förns kl 13.30!
Dessutom kom vi precis försent för att hinna se Saga och Moa rida. Saga som rider min b-ponny Pigalle, ägde runt som vanligt och vann LC:n :)!! Moa och Filip kom till sista hindret i omhoppningen där blev det en nit, men jääätte duktiga och har verkligen kommit långt på mycket kort tid :)!

Sen var det dags för storhäst och jag hade ju som tidigare sagt, Pappas kuse Candy.. Candy och jag har aldrig varit bästa kompisar, hon är väldigt väldigt väldigt mycket sto!!!! och alla som har haft ston vet hur roligt det kan vara, och candy är det 24 7...
Idag var hon, faktiskt, riktigt riktigt fin!
I första klassen som var 90 cm, så var hon pigg som tusan, vi fick inte nåogt flyt förns efter de 6 första hindren... dom sista tre hindren gick det alltså bra :p...


Sen tog det 450 år innan det var dags att gå in igen och hoppa Candys första LC (100 cm). Jääääätte pigg häst på framhoppningen! Plus att mitt stigläder gick sönder, memo till mig själv, när stiglädret är jääätte slitet... byt....
Med korta läder, och in på banan där det även ingick en kompination (...), så kändes hon suuuper! Hoppade jätte fint och var verkligen jätte duktigt :)!!
Mot sista hindret i grunden så tog hon inte ytterskänkel så jag petade henne lite med spöt och då svängde hon upp lite fortare än jag tänkt så vi kom för nära och drog med oss sista hindret...
Lite klantigt av mig men med en jätte jätte duktig och jätte jätte trött häst så fick vi tillsist rulla hemmåt!

Grattis till oss och Grattis till Saga och bästaste Pigalle <3!


//Amanda




(Candy i dylta förra året)



(Pelle i viby i våras)



Midsommar med Håkan och Tomas Ledin!

Jaaa nu är det dagen efter midsommar! Hade jätte trevligt med några kompisar uppe i kilsbergen! Man kan ha kul i skogen!!!
Iallfall så blev det mycket Håkan Hellström spelat, vilket kanske inte var till den största glädjen för alla.. Hur man inte kan gilla Håkan.. Gullehåkan ^^,
Haha nu mobbar jag bara dennis som står och hänger över min axel här :p...

Iallafall... Mycket trevlig kväll som kanske blev lite för lång för vissa...
Haha men det bästa var ju, att med oss på kvällen hade vi Tomas Ledin! Inte den Ledin iallafall :p.. Hur många kan ärligt säga att de har partat med Tomas Ledin?
 
Lagom pigg är man alltså såhär dagen efter! Så det är först nu på kvällen jag har kommit igång och ridit Candy och Zorro. Hur underbart är det inte att rida runt på sin egen gård på en av sina toppkusar, helt vindstilla, inte ett ljud.. Inget, INGET rensar huvudet så mycket som det! 

Imorn så är det Tävlingsdags för mig och Candy! Vi ska åka till Linde och rida 90 och 1 m. Candys första LC:a!!! Vi får se hur det går :p.. 

Saga och Pelle ska också dit och rida en LC dom också :)... Han är så fin nu lilla hästen! Tänk att för ett år sen så tänkte vi sälja hans sadel för vi trodde aldrig vi skulle hitta någon som skulle kunna rida honom.. Och nu är han ute och tävlar! I både hoppning och dressyr! Super duktiga super Saga har verkligen gjort ett hästjobb med denna lilla ponny :).  

Nästa helg far vi till Nässjö fre-sön med Imre och Zorro.

Imre ska gå

LD,LC,LB,LB+5

Zorro ska gå

LB,LB,LB+5 och LA

:)!


Kanske rider någon mer LA på Zorro om allt känns bra :)! Nässjö har ju gräsbana så i veckan måste jag komma ihåg att sätta i blindbrodd, inte kul att brodda två hästar runt om på plats!




Iallafalll... nu är det nattidags! ha de gött, glad midsommar alla fina trevliga bästaste läsare :)!


//Amanda











Mycket att göra..

Ursäkta att jag varit lite tyst ett tag, men jag har haft så mycket att göra att jag helt enkelt inte haft någon datortid överhuvudtaget!
Förra veckan hade jag inte mindre än 8 tjejer här på kurs!
Några av dom red på sina egna hästar och av mina så fick Pelle, Imre, Candy och Pralin vara med och dra sitt strå till stacken!
Super kul men jobbigt att anordna. De red två gånger om dagen i två olika grupper.
Såhär såg schemat ut:

Mån:
FM- Dressyr (skänkelvikning och hjälpernas inverkan)
EM- Markarbete (raka och böjda spår)

Tis:

Banhoppnings träning

Ons:

FM- Tempoträning
EM- Backträning med terrängritt

Tors:

Långritt

Fre:

Gymnastikhoppning

Lör:

FM- Gymkhana

EM- Avslutnings tävling med VM





På avslutningstävlingen hann jag också med att anordna VM (Vallaborgs Mästerskapet) för alla Vallaborgs Ryttare :)!
Segrare i båda klasserna blev Maja och Pralin! Jätte grattis till dom :)!!
Två:a i båda klasserna blev Saga och Pelle, super starkt av Saga att rida så bra då dom gjorde en läskig vurpa på framhoppningen.. Ett svullet knä på ryttarinnan men värre än så blev det inte. Ibland ska man ha lite tur!

På kursen så fick deltagarna både god hemlagad lunch och frukost varje dag vi tackar våran egen kock Dennis :)!

Senare i sommar så ska vi även hålla i en vuxen weekend, den är redan fullbokad, men önskemål har kommit att hålla en till kurs senare i sommar.

Någon som är intresserad? Hör gärna av dig om önskemål!


Jag är ju som vanligt jätte dålig på att ta kort, men det kommer bilder på den kommande hemsidan ( än så länge på ritbordet)

Det blev med andra ord en bra start för "Amanda Larsson Team in Training" :)!

I helgen så ska Candy starta sin första A:0/A:0!! Vi ses i Linde :)!

//Amanda









09/06

Idag har man inte fått mycket vettigt gjort! Får känslan av att jag går in i en plastpåse när jag går utanför dörren.. Men man ska väl inte klaga...
Nu i helgen så ska vi ju till Lidköping och tävla. Tävlingarna rids på deras gräsbana så idag for jag iväg till grangården för att köpa broddar... hade dom broddarna jag ville ha? neeeej... Jag vill ha korta fram och lite längre bak, men allt dom hade var jätte tjockis broddar och sånna spettsiga guldiga. Jag gick igenom min broddlåda och insåg att även jag äger ett par av dessa guldbroddar, nääär ska man använda dessa??? Dom är ju skit läbbiga.. Förra året i Segersjö så hade det regnat i 3 dagar och banan var en sjö, jag hade 1,5:or trubbiga runt om och det funkade jätte bra. Näär ska man använda dessa djävulsbroddar? någon som någonsin har använt dom?
Om banan är så dålig så jag ens överväger att ta dom broddarna så skulle jag nog inte våga ge mig ut och hoppa... men jag kanske är feg :p.. men jag tänker bara 3 cm guldig brodd i skenbenet...

Iallafall.. Idag så har jag hållit i hoppträning här hemma på gården!
Mitt duktiga lilla team bestod idag av Marina och Candy, Saga och Pelle och Maja och Imre.
Alla som säger att de inte kan träna om de inte har ridhus kan få komma ut och kolla på oss när vi tränar på våran 17 gånger 36 meters bana, som dessutom lutar, i ösregn!
Duktiga ryttare och hästar (och tränare...?)!

Funderar på om man ska göra något vettig denna torsdagkväll eller om man bara ska dö framför tv:n? hm.. städa mitt rum... dramaserie som jag missat de första 345 delarna av...
Dramaserie...


//Amanda




Lidköping i helgen!

I helgen blir det två dagars tävling i lidköping!
Jag har varit där en gång tidigare men då som hästskötare åt Elin Jansson, så kul att prova sina vingar och åka dit och hoppa själv :).
Det är en ganska så stor anlägning som ligger mitt i skogen, tävlignsbanan är en stor gräsbana men dom har även ett (två?) stort ridhus och utebana.
Dom har många mobila boxar så lite konstigt är det att det var så få anmälda..?
Mina killar får ju sällskap av varrandra så det går väl ingen nöd på dom!
ioförsig var det kanske lite dumma klasser 90-110 första dagen och 110-130 andra..
Iallafall så är det Imre och Zorro som ska dit och hålla upp VallaBorgs fanan! Faktiskt så har vi ju faktiskt ganska så duktiga tävlingsryttare nu som finns i stallet.

På ponny sidan så har vi Saga Malmén och Moa Råslind.
Saga rider min b-ponny och dom har tävlat upp till LB nivå i hoppning.
Moa rider sin egen b-ponny som heter Filip och dom har startat LB i hoppning, men dom har framtiden för sig så jag skulle tro att dom kan avancera lite till :).
Sen har vi Jackie som nu har en ungponny på 4 år. Jackie har tidigare tävlat SM i fälttävlan.
Sen har vi Maja Möller-Dahlberg som hjälper mig att rida mina storhästar, hon ska med i helgen och hoppa Imre i LD:n, jätte duktig ambitiös tjej :).
Sen har vi ju lilla mig, men mig vet ni ju redan så mycket om, så jag ska inte tjata :P

Iallafall så ska jag, Saga, Maja och min kära vän (bagare) Camilla, till Lidköping nu i helgen med Imre och Zorro. Ganska så gött att ha tre hästskötare på två hästar ;).
Imre ska hoppa 90, 100 och 110
Zorro ska hoppa 110, 110 och 115.
Vi har backat lite eftersom vi fortfarande inte riktigt är på benen efter en krasch vi gjorde för några veckor sen.

Idag blir det hoppträning för Elin med Zorro, Imre ska hoppa lite imorn så får vi se hur det går :)!

Önska oss lycka till!



Saga och Pelle, kapacitet för högre höjder?


//Amanda







vaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarmt

Idag är det 100 grader och ingen vind!!! Kul!!!!
dessutom håller vi på att byta våran pool så just nu kan man inte ens bada i den >.< (oj vilket rikemans problem :p)...
Iallafall så är det ju min sista vecka på ridskolan den här veckan, har fått massa presenter och kramar och lyckönskningar så nått rätt måste man väl ha gjort.
Men det är så kul att se barn som jag nu har varit ridlärare åt i 1 ½ år hur långt vi har kommit! Det är så roligt att få ha varit en del i att utveckla dessa unga ryttare!

Ridsporten är en sport med gamla anor och ibland kanske vi håller lite väl hårt på våra gamla metoder och tekniker? Absolut det som fungerar det fungerar ju bra, men mycket, tycker jag, kanske behöver ses över. Eller åtminstonde att man kan erkänna att saker och ting kan göras på olika sätt?
I ridsporten så finns det ingen plats för gråzoner. Det finns rätt och det finns fel. Det finns ett sätt som du ska sitta på, träna på, tävla på osv men kanske vi behöver lite gråzoner?
Det känns som att vi kan tappa väldigt mycket duktiga hästmänniskor på vägen bara för att vi hela tiden ska göra "på vårat sätt" och är det någon som kommer och försöker med någonting annat, så gör dom fel och är dåliga hästmänniskor..

Isåfall kan jag erkänna att då är jag också en dålig hästmänniska.
Mina tävlingshästar går ute längre än 4 timmar om dagen, jag ger dom godis ur handen, jag flamsar och tramsar när jag är ute och rider (ibland även på framhoppnignen..) men mina hästar har inte fallit ihop och dött för det..

Ett exempel är nu när vi var ute med div 3 laget ponnydressyr och tävlade sist.
Det är alltså tjejer mellan 7-13 år i vårat lag. Dom rider på a-ponnysar och b-ponnysar och dom tävlar i div 3 dressyr.. alltså LC:2 klasser...
Sist vi var ute så fick några av våra ryttare 0 poäng på vissa av momenten...
0 poäng i dressyr= inte genomfört eller totalt misslyckat.
Totalt misslyckat?!
Är totalt misslyckat att man skrittar 2 steg istället för 3? är totalt misslyckat att man fattar galopp vid C istället för mittimellan M och C?
Och även om någon tycker det, säger man det då till en 12 åring på en b-ponny?
Nej såklart man inte gör, dommaren ska såklart vara rättvis, men att totalt slå ner på små tjejer när dom precis har börjat tävla i dressyr?
Dom kommer ju aldrig mer att vilja tävla dressyr igen.. vinner vi inte då lite på att sätta en 3:a eller 2:a på den där skritten? så att inte det enda dom kommer komma ihåg är "TOTALT MISSlYCKAT"
"Totalt misslyckat" är ganska likt "totalt misslyckaD"...
Jag tycker att det var extremt dåligt av denne dommare..
Men ett bra exempel på att ridsporten till stor del styrs av gamla metoder och (ursäkta) sura tanter...

När jag startar eget så ska det vara med ett nytänk. En ny typ av ridsport, där fokus ligger på våra unga ryttare och framförallt, på framtiden!



"Jag kan erkänna att isåfall är jag en dålig hästmänniska, men mina hästar har inte fallit ihop och dött för det"


//Amanda









Tävlingar i Viby

I helgen så var det ju viby tävlingar :)! Candy, som startade sin andra Lokala tävling, var super fin och nollade i båda rundorna!
Imre och Maja nollade sin runda i LD -10.
Det var 100 grader varmt ute så när det var dags för mig att rida imre i 1 m så höll vi nästan på att smälta bort..
Han var lat på framhoppningen, så illa var det!! Lilla gummibollen!
Inne på banan var han jätte duktig, fick ett pet i omhoppningen så kom precis utanför placering.

Igår var det dags för mina ponny tjejer i Div 3 laget att åka till viby, laget bestod av Saga Malmén - Pigalle, Moa Råslind - Filip, Mirranda Åkesson - Symfonie och Emelie Lundgren - Lillton. Lillton reds i förklassen av Elina Skoglund.
Moa, Elina och Mirranda hoppade förklassen som var en LD. Hästarna tyckte det var lite läbbigt med nya hinder så Lillton och Symfonie fick ett stopp var. Filip gick nolla och Moa fick gå in och få rosett och placket :).

I laghoppningen så var alla super duktiga och alla våra fyra ekipage nollade i grunden!!
I omhoppningen hade vi inte lika mycket tur så vi slutade på totalt 20 fel.
Totalt kom vi på en fjärdeplats, med super duktiga ponnysar och tjejer och jätte stolt lagledare :)!
Sista omgången är den 30 juni, kom och heja på oss då! Självklart satsar vi på att stå på pallen iår också :)!




 







//Amanda



oj oj vad bra jag var på det här då :P

Riktigt duktig på att blogga måste jag säga! Pga påtryckningar från allmänheten (3 personer, men jag lever i min egen lilla värld), så ska jag försöka att ta upp det här igen då :)...

Hästarna går bra, Imre kom 2:a i sin senaste 110 och Zorro 3:a 120 och startat 130 :).
Candy har tuffat till sig och ska nu i helgen ut på sin andra Lokala :), första starten var för två helger sen i kumla, hon var jätte fin men jag litar ju inte riktigt på henne så jag satt och höll henne lite för mkt på en oxer så hon petade ner bakbommen. Men jäääätte duktig tjej!
Min b-ponny Pelle och hans medryttare Saga blir placerade i princip alla hopptävlingar de ställer upp i, så det är ju hur roligt som helst :)! De har debuterat LB med 4 fel, första starten för Saga i LB och första starten för Pelle i LB sen jag red honom så  det är ju ett toppenresultat :)!
I helgen så blir det till att åka till viby och hoppa Candy och Imre på lördagen, sen blir det ponnytävling på söndagen extra spännande då man är lagledare och har tränat tjejerna i över ett år så ska bli toppen kul :)! Vi ligger 5:a av 11 lag efter första omgången som då bara var stilbedömnining. Vi fick näst sämst poäng, men var ett av fem lag som gick nolla...(?!)
nu när det är med omhoppning så ligger det lite mer på våra ryttare och ponnysar, inte så mycket på en domare.
Det är det jag gillar med banhoppning(som har de bedömningarna) , är du snabbast med minst fel så vinner du! Det spelar ingen roll om du kommer från världens minsta klubb, eller har en gammal travhäst, eller inte har tidigare placeringar i LA. Banhoppning med den bedömningen är nog det rättvisaste jag kan tänka mig.. Ganska så skönt när man lever i en värld av orättvisor...

Jag tycker min ponnytjejer är super duktiga, jätte trevliga, söta snälla tjejer , men guuuud vad trött jag är på alla dessa ponnyföräldrar som är ute på tävlingar!!!! Alla som känner mig vet att jag är alltid glad och pigg och jag blir inte sur, i så fall blir jag arg och då finns det en anledning.. Men att man aldrig kan få ha någonting?!??! "Hur har du råd med den där hästbussen?" "Dom där ponnysarna kan väl inte hoppa.." "ska ridskolehästar verkligen få vara med på riktiga tävlingar?"
AAAAAAARRRHHHH!!!!!
Jag vet att det är avundsjuka och jag vet att det är bara för att laget är så himla duktiga som vi får ta en massa skit, men snälla snälla snälla!!! väx upp!
Det är inte dom andra ryttarna som är problemet, nej nej dom är oftast jätte söta snälla ungar dom med, och de flesta ponnyföräldrar är också trevliga, men så finns det några som förstör för alla! varför?! klart man kan vara sur om man har problem och ingen i världen älskar än, men vuxna människor som alltså måste klanka ner på barn för att må bättre själva?!
oj.. jag börjar nästan tycka synd om dom... Ne.. egentligen inte..
Hur ko m vi in på det här?!

I helgen så kör vi! Vi går ut på max och sen ökar!

Tack och hej! Nu måste jag gå ner och rida!

//Amanda Larsson







RSS 2.0