Nya ideèr

Snart så kommer min paddock att bli synlig igen och då ska vi dra igång med ridlektionerna hemma på gården! Kommer att starta ett eget företag, Valla Borg Ryttargård.
Vi kommer att erbjuda ridlektioner både på några av mina hästar och för privatryttare.
Eftersom jag har sökt till hippologen i höst så är detta bara under en kort period. I sommar är tanken att vi ska hålla i några kurser, detta ligger fortfarande på ritbordet men hör gärna av er om det är någonting som ni är intresserade av med egen häst eller utan!

I sommar är tanken att vi kommer annlägga en gräsbana och fixa en bättre hinderpark.
Möjlighet att rida privatlektioner eller i grupp för mig med eller utan egen häst kommer snart att vara möjligt! Detta på helger och tordsdagar.

Jag jobbar som ridlärare och har gjort det i 1½ år. Mitt mål är att starta en egen ridskola som riktar sig till tränings och tävlings inriktade ryttare.
Jag har ridit många olika hästar i olika nivåer och åldrar, jag rider på MSV nivå i hoppning.
Jag har haft ett par problemhästar och jobbar mycket med horsemanship (frihets dressyr) och att kunna prata "hästens språk".
På gården har vi även min kära far, Per Larsson som är hästmassör och en duktig hästkarl som har jobbat mycket med problemhästar i frihetsdressyr och framförallt i lastning.

Det är tankarna inför sommaren och våren, annonseringarna får vi vänta med tills mitt företag är klart, men har ni några frågor och funderingar så hör av er!

//Amanda


Tävlingar

I helgen så var det Lokal debut för Saga och Moa med Pelle och Filip! Moa red LD -10 cm (50 cm på b-ponny) och red nolla! Jätte grattis!
Sen var det Pelle och Sagas tur, för er som inte vet min och Pelles historia så är det så att Pelle är min första ponny som jag fick när jag var 10 år och han var 5. Pelle har varit jätte mycket skadad och fått kämpa sig igenom många månaders boxvila. Inte bara att han är en liten olycksfågel han är dessutom avkastar kung!
Han har haft många nya ryttare under åren men ingen som har fått buckt med hans bockningar. Nu efter 7 års paus från tävlingar så har vi hittat super duktiga Saga som är en 12 årig ridskole tjej från Kumla. Med hennes hjälp så har Pelle nu kommit ut på tävlingarna igen och de gjorde alltså sin debut på lokal nivå i lördags i Askersund.
Tanken var att de bara skulle starta i LD CR klass, men Pelle såg så himla fin ut, men fick ett litet pet på sista hindret så de fick starta LC också!
LC A:0 A:0 alltså med omhoppning...
Dubbelnolla och VANN sin första tävling ihop!!
Glädjetårar i mattes ögon när man fick se sin lilla sjukling galoppera ärvarv med de blågula banden!


I söndags så var det Imres tur att åka till Askersund, jag hade med mig Maja som skulle hoppa 80 cm CR klass på honom så skulle jag själv starta 1 m. Imre har varit på sitt allra värsta humör förra veckan så för att ens kunna styra så har jag varit tvungen att träna honom ganska så hårt.
80 cm gick jätte bra och Maja red jätte bra!
1 m gick också jätte bra men han var lite trött sista två hindren i omhoppningen och jag släppte iväg honom lite för mycket så vi petade ner två bommar.
Men han var jätte lugn och gick både att styra och bromsa så helt nöjd är jag med honom :)!



Nästa helg blir det ponnyhoppning i Laxå för våra b-ponny ryttare och Sthlm för Zorro och rida 120 och 130 beroende på hur första klassen går :p...

//Amanda
















Tävling, tränings och 1 års helg!

Nu är jag och Zorro kvalad till 130!!!
Super Zorro hoppade som en kung i lördags! På framhopppningen så var det en annan häst som studsade runt lite, zorro som är rädd för andra hästar (-.-) skulle ju absolut inte gå nära den hästen, så han gjorde en "stegringssväng" och lyckas nocka mig på ögat!!! Trodde för en sekund att det skulle svullna upp och att jag inte skulle kunna se någonting, men det blev inte så farligt, fast ont gjorde det... Fick en härlig liten blåtira iallafall! det är väl tredje på 1 år?! *klant*...

Igår var det 1 års kalas för min systerdotter Livia! Jag vet att jag är lite partisk men det är den sötaste ungen i världen!! Hon fick massa roliga presenter, mycket "tänkar" presenter, alltså leksaker som ska aktivera hjärnan hos en 1 åring... Lite pinsamt när en själv sitter och försöker pilla upp en kloss ur en klosslåda, satt jätte länge och försökte få ut den ur rätt hål, tills storasyster säger: "du kan ju ta ut den på sidan där det är en stor öppning"....

På söndag kväll åkte vi till Örsta med Dressyr och hopplagen, Dressyrarna red först. Lite kul att se hur ridskoleponnysarna funkar på bortaplan.. Dressyren gick bra, utom att de ville springa åt fel håll i galoppen, men vem vill inte det?!
Sen var det hopplagets tur. Symfonie, våran lilla pärla, gick som en klocka! hoppade alla hinder utan problem, med super duktiga lilla Miranda (7 år) på ryggen!
Sen var den Dino och Elins tur, Dino tyckte att det var ju lättare att nita på hindren när det gick för långsamt, och springa på sidan av dem när det gick för fort... När vi väl hade hittat något mellanting så hoppade han dock allt som en klocka!
Sen var det Lulle och Emelie J:s tur! Lulle hade väl ungefär samma problem som Dino, men när han hade fått gått runt och titta på hindren några varv så hoppade han runt snällt!
Saga och Mumrik fick köra ett stopp varv först, ett varv på banan där mumrik nitade på alla hinder och fick kliva över.. Andra varvet gick bättre och rekord för mumrik att gå runt en hel bana utan att nita!!
Sist och nästan minst, var Emelie L och Lillton, Lillton med sina 107 cm hoppar nästan högre än sig själv.. Men helst inte på bortaplan. Han fick köra en mumrik runda, men sen hoppade han också runt snällt. Vi behöver definitivt mer träning på bortaplan, men den går absolut åt rätt håll!

Sist men inte minst ska jag få tacka Maja Dahlberg som har fixat till bloggen här så den slipper vara militärgrön! Jätte fin blev den tack så jätte mycket :)!

Nu blir det ridning och sen åka och jobba! I helgen blir det nya tävlingar, då med små killarna Pelle och Imre!

//Amanda






Livia för 1 år (lite mer kanske) sen










Stress dag!

Idag har jag knappt ens varit hemma, hade möte på jobbet från klockan 12-14.30, sen börjar mina vanliga arbetstider 15.15 så fick köra fort in till Kumla och köpa en vidrig macka som jag fick äta till lunch... Undrar om det är något mål för alla bensinstationer att ha så äcklig mat som möjligt? typ en tävling... den mack med flottigaste och vidrigaste maten vinner en ny GB gubbe....
Sen var det lektioner fram till 18.30 sen stallfodrig till 19.00! Sen åka hem i 3 meter blötsnö!
Jag har en teori om det där med att det bara kommer mer och mer snö, jag tror att man måste gilla snön för att den ska försvinna! Alltså på riktigt tycka att snö är skit kul!!! Ut och bygg snögubbar och ha snöbollskrig så ska ni se att den smälter bort!!
En annan grej som gör att jag ogillar snön ännu mer är att jag hör Tomtens Verkstad låten varje gång det snöar, den som är med på kalle ankas jul. Första gången man hör låten så är det lite roligt och glatt och man nynnar med i de välbekanta tonerna! Nu efter fem månader av konstant snöande (nästan..) så vill man mera dunka sitt huvud igenom en stenvägg bara för att höra någonting annan!!!! Nanaranana nanaranana nananarana na na na, nanaranana narananana NA NA NAAAAHHAAA!!!!!


Så ut och bygg en snölyckta eller snöpula din lillebror!
Imorn blir det ÖFK tävling!
Tack och hej leverpastej!
//Amanda

Kenny=Candy

Började dagen med att släppa ut alla hästarna, super fint väder super fin dag!
Jag och Imre tog en långtur i det fina vädret :) mysiga bästa hästen!
Men det bästa på dagen var att vi fick upp Candy till ridhuset, hon var jätte duktig! Super fin! Hoppade några språng på slutet, den hästen kan hoppa hus! Grymt! Så nu slipper hon vara Kenny på några dagar och får vara Candy istället ;)...
Jag och Zorro tog en promenad i det fina vädret, han åt upp alla granar på vägen men men...
Nu ska jag göra något ohästigt och åka och träffa Dennis!
Ska stanna på vägen och köpa en ny magplatta till Zorro, hans gamla börjar bli för lång. Den är okej hemma och på träning men om han blir lite för spänd på tävling så blir den för lång... Jag tyckte han såg så smal ut häromdan men sen kom jag på att det är mina andra hästar som är tjocka :p...

//Amanda


Träning och is!

Idag har det varit håll igång hela dagen!
nu på kvällen så var vi och tränade med Zorro och Pelle, stallets största och minsta häst!
Pelle som är min första ponny, rids nu av en super duktig liten tjej som heter Saga. Träningen gick toppen men han blir lite trött i huvet efter en stund..
zorro hoppade bra men han var ganska så loj, kickade på honom lite och då fick han mera flyt.
När vi kom hem så red Maja igenom Pralin, som också är en av mina ponnyer, jag hoppade upp och red henne några varv, hon går jätte bra nu! Super duktiga Maja har gjort ett jätte jobb med denna superpigga lilla ponny!
Har hunnit med att rida mina andra storhästar också. Candy var jätte stirrig och stel som en planka, banan är nu täckt i is så får rida på vägen.
Imre fick en tur ute i skogen, han var jätte fin! Fick springa av sig så då vart han nöjd :p..
Ikväll kommer pappa hem så då blir det lite lugnare några dagar.
En rolig sak som hände nere i stallet när jag kom ner efter lunchen var att Pralin hoppade ut ur hagen... Bara sådär för att visa att hon kunde... sen var hon så nöjd så jag öppnade grinden och hon travade glatt in igen! Hästar är roliga djur...



Sweet as Candy






Imre








Zorro och Pelle


Super duktiga elver!!

Bara för att jag skrev i det tidigare inlägget att jag har lite problem med att få vissa av eleverna att jobba ihop med hästarna, så red varenda unge super bra idag! Dom jobbade verkligen på och då blir det ju resultat!
Super kul!!
Det som står på shemat i veckan nu dårå är att; imorn så blir det hoppträning med Zorro och Saga ska med och rida min b-ponny Pelle.
På lördag så är det gröntkortkurs och 120 tävling med Zorro i ÖFK.
På söndag är det 120 klass igen med Zorro i ÖFK.
På söndag kväll blir det träning med Lagen i Örsta Ridhus och gröntkortkurs igen...
Mycket att stå i, men gröntkortkurserna ska vara klara innan april så då blir det en sak mindre att tänka på.

Min duktiga medryttare Maja ska komma och hjälpa mig med bloggen så den kan se lite trevligare ut och så att den slipper vara jätte grön :p...
Jag tänkte även att jag ska försöka lägga upp övningarna vi gör på ridskolan! Så kan eleverna gå in och kolla om de missar någon lektion! Men har inte klurat ut hur man gör än.. Hoppas Maja har mycket  tålamod :p...

Nu blir det duschen sen sängen! Imorn kör vi igen!

//
Amanda


Tisdag 15/3

Då är far min i stockholm och jobbar så man är själv med hela stallet morgon till kväll, ikväll ska iofösig jackie ta in hästarna pga att jag jobbar..
upp klockan 7 i morse och ner och fodra frukost, Hovis var här och slog på en sko på en av våra innackorderingshästar. Nu är stallet fixat och alla hästarna är ute i sina hagar.
Idag ska Zorro upp till ridhuset och trimma, hoppträning imorn.
Imre som var lite sjuk förra veckan började gå igår och tyckte det var skönt att få springa av sig lite, blir nog samma runda idag, det är en väldigt liten häst men som är smockfull med piggelin(inte glassen..)!
Ska rida pappas häst Candy idag också. Jag har ju sagt att jag ska starta henne i 110 innan jag flyttar till skåne men jag börjar undra om jag tagit mig vatten över huvudet... Höjden i sig är inga problem då hon hoppar hus, men det är allt mellan hindrena som är kruxet... nu i vinter har hon inte gjort så mycket så nu håller vi på att träna på att sätta det ena benet framför det andra.. Hon är som bambi på hal is även på grus...

Jobbade på ridskolan igår, med de lättare grupperna börja vi träna på lite öppna och sluta och med de mer avancerade så körde vi skänkelvikning, ställa och böja.
nästan varrenda ponny började kröka på nacken och tugga på bettet, kul att se!
Det svåra med att jobba på en ridskola med mest små barn och små ponnys är att eleverna har lite svårt att förstå att du som ryttare måste få med dig hästen och få den att jobba med dig och inte göra det hela till en kamp, detta går inte på två varv runt fyrkanten, utan du måste jobba med din häst hela tiden, ställa, böja öka och minska.
Men det är ju mitt jobb som ridlärare att få eleven att rida rätt.
Många säger och tycker att på en ridskola där ska man fokusera på ryttaren, men jag håller inte med...
Jag fokuserar på att få ryttaren och hästen att jobba som ett team, då kan du inte bara fokusera på ryttaren utan lika mycket ligger på jobbet med hästen och eftersom det bara är riskoleelverna som rider hästarna på ridskolan så måste vi ju få dem att jobba hästarna rätt!
Det är ju skit samma om du har världens snyggaste grundsitts om du inte vet hur du ska få hästen att bygga muskler, bli starkare och smidigare och framförallt, att få den att jobba på bästa sätt!
Det roligaste och bästa för alla är när hästen jobbar rätt!

Ikväll blir det mer jobb på ridskolan, då kör vi på mot samma mål!

//Amanda












ja


Måndag måndag...

Nu är det måndag efter tävlings helg igen och då är det ju ganska så lugnt i stallet. Mycket smörja grejer och komma igång i vardagen igen..
I helgen så var jag och Zorro i Mariestad och red en 120 klass. Det var en A:0 (ingen omhoppning), när jag gick bangången så var jag lite i valet eller kvalet om jag skulle rida på och försöka bli placerad eller rida och säkra.
Jag håller ju på att kvala till MSV så rider ju för att få två nollor i LA.
När vi stod och väntade på att få komma in på framhoppningen så ville hästen framför inte gå in i ridhuset och började studsa runt lite, det var säkert inte så farligt men Zorro (178 cm i mnkh) tyckte det var jätteläskigt och ville ju inte alls vara i närheten, ni som har varit ute och tävlat vet ju att det är avspärrat hästdel/människodel så jag fann mig själv sitta på en jättehäst som försökte hoppa över dessa avspärrningar på 2 m... stillastående....
Det gick bra vi kom in på framhoppningen tillslut men då var lilla hästen redan uppe i varv och det blev ju inte bättre av att man skulle vara i ett litet ridhus där 5 andra hästar hoppar omkring >.<....
Zorro är en superärlig häst som hoppar på allt man styr på, han har aldrig tittat på ett enda hinder, han är 100 % trafiksäker, inte rädd för kor, älgar, får eller något annat djur UTOM.. Andra hästar....
Det är framhoppningen som är det enda som man kan oroa sig för när man är ute med honom, på våran första tävling (en lokal LD) så hoppade han över hinderstöden för att slippa gå så nära hästarna som galopperade på spåret :p...
Inne på banan så hoppade han som en stjärna, vi tog det lugnt och red runt nolla och slutade totalt på en 12:plats av 31 ekipage.
Nu ska vi bara ha en nolla till i 120 sen blir det MSV! förhoppningsvis tar vi det nästa helg i ÖFK, två dagars regional!
Nu kör vi på den här veckan blir det mest trim och att jobba på ridskolan, de andra hästarna har det ganska lugnt det här veckan, de ska har två veckor kvar tills de ska tävla...
Men vi kör på, nu ska jag ut och rida :)
//Amanda
Lilla hästen :)

RSS 2.0